Učenci 3. a in njihova razredničarka Gabi Čimžar, likovna pedagoginja Sabina Kolman ter učiteljica Klavdija Remic, ob podpori gospoda ravnatelja Marka Popita iz OŠ Staneta Žagarja Kranj, sodelujemo v mednarodnem projektu Premikanje zgodovine naprej, ki je zasnovan v počastitev 100. obletnice olimpijskih iger v Parizu in praznovanju ideala ustanovitelja Olimpijskega komiteja, Pierra de Coubertina, o mirnem svetu s športom.

Naša naloga je, da poslikamo četrtino narisanega plakata za olimpijske igre v Parizu, ki bo združen prikazoval starodavni olimpijski simbol Discobulus, ki se pomika naprej v leto 2024.

Z nami sodelujeta olimpijska prvaka in likovna umetnika, gospod Peter Schifrin (sabljač) in Emanuela Pierantozzi (judoistka). Gospod Schifrin je v želji povezovanja športa in umetnosti tudi narisal plakat, ki ga dopolnjujemo. Na njem so upodobljeni trije metalci diska. Prvi predstavlja olimpijca, športnika moderne dobe, drugi Discobulusa, starogrško skulpturo metalca diska, ki predstavlja zgodovinske igre. Tretja upodobitev predstavlja športnico, paraolimpijko, ki predstavlja raznolikost in prihodnost iger.

Z veseljem in ponosom, da sodelujemo s tako pomembnimi osebami v tako pomembnem projektu, smo se z veliko zavzetostjo lotili dela. Najprej smo spoznali zgodovino in vlogo olimpijskih iger, raziskovali športne discipline in simbole. Učenci so ideje slikali z barvicami in flomastri na risalne liste, kamor so bili natisnjeni deli plakata. Ideje, ki so se jim zdele najboljše, so nato povečali in naslikali s tempera barvami.  Sedaj te ideje slikajo z akrilnimi barvami na naš del plakata. Učenci pri slikanju večinoma upodabljajo motive miru na svetu, prijateljstva, solidarnosti, olimpijskih in paraolimpijskih športnih disciplin.

V ponedeljek, 11. 3. 2024 smo imeli z umetnikoma tudi prvo videosrečanje. Gospoda Petra Schifrina so otroci s svojo ustvarjalnostjo, izvirnostjo, prisrčnostjo in idejami ganili do solz. Navdušili smo tudi gospo Emanuelo Pierantozzi.

Umetniško poslikan plakat bomo poslali nazaj umetnikoma, ki ga bosta  združila z deli plakata, ki ga slikajo otroci v Rimu, Colorado Springsu in Parizu. Na koncu bo original razstavljen v muzeju, v Parizu.

 

***

OBJAVA NA SPLETNI STRANI MOK – 3. 4. 2024