V torek, 4.2. 2020 smo učenci 9. razredov obiskali Hišo eksperimentov. Razdelili smo se v skupine in začeli raziskovati eksperimente.

Na začetku je bil poskus z milnimi mehurčki , pri katerem z različnimi modeli lahko naredimo mehurčke različnih velikosti. Lahko smo se skrili v mehurček, ampak ne za dolgo, ker hitro poči. Zraven je bil poskus, pri katerem preko nevidnih senzorjev ukrademo dragoceni predmet. Zelo težko ga je vzeti.

Nato smo odšli v zgornje nadstropje, kjer nas je zanimal poskus z modelom avtomobila, ki smo ga vozili preko računalnika. Zanimiv je bil tudi zemljevid s posnetki različnih slovenskih narečij.

Ogled smo nadaljevali v spodnjem nadstropju, kjer smo bili navdušeni nad odmevom zvoka čez celo sobo. Ležali smo na fakirski postelji in občutki so presenetljivi.

Pri naslednjem poskusu smo lahko opazovali lastno zenico in na vrvici vrteli žogico. Ugotovili smo, da se pri krajši vrvici žogica hitreje vrti.

Pri poskusu z žarnico smo ugotovil, da je imela drugačno obliko potopljena v tekočino. Poskusili smo tudi napisati svoje ime s pomočjo ogledal.

Bilo je zelo zanimivo , čas je hitro minil in vrnila se bom čim prej.

Eva Jenko, 9. c

***

V Hiši eksperimentov smo veliko raziskovali in eksperimentirali. Pogledali smo, kako nas eksperimenti spremljajo skozi celo življenje.

Na začetku smo izdelovali milne mehurčke različnih velikosti in poskušali vanj spraviti drug drugega. Bilo je zelo zanimivo, ko nam je mehurček počil pred očmi.

Tekmovali smo, kdo bolje ločuje odpadke in smo ugotovili, da se velikokrat zmotimo pri ločevanju.

Opazovali smo, kako se barvni odtenki spreminjajo pod kotom.

Odhiteli smo v zgornje nadstropje in videli, kako je voziti avto, ko si pijan. Skakali smo v višino in ugotovili, da ne skočimo prav veliko.

Vozili smo kolo in spoznali katere hrane ne smejo uživati sladkorni bolniki. V spodnjem prostoru smo ležali na postelji z žeblji in naredili svoj animirani film.

Obisk nam je bil zelo všeč in upamo, da bo še več takih zanimivih dni.

Ajda Bizjak in Kristina Nia Despot, 9. c