V četrtek, 22. septembra, smo imeli učenci sedmih razredov kulturni dan. Odpravili smo se v čudovite gorenjske kraje pod Stolom, po Poti kulturne dediščine.

Zjutraj smo tokrat pot začeli malo drugače: izpred šole smo se peš odpravili do groba Franceta Prešerna, v Prešernov gaj. Po malici  nas je avtobus odpeljal do Vrbe. V Prešernovi rojstni hiši smo poslušali zanimivo in tudi zabavno razlago tamkajšnjega vodiča. Izvedeli smo veliko novih in zanimivih stvari o hiši in predmetih v njej iz tistega časa, o nekdanjih navadah pa seveda tudi o Prešernu in njegovi družini. Najbolj smo se načudili takratni črni kuhinji, ki ima še danes značilen vonj po dimu. Ogledali smo si tudi kratek film o Prešernu.

Sprehodili smo se tudi do znamenitega kulturnega spomenika v Vrbi, vaške lipe, pod katero je ohranjenih 16 srenjskih kamnov. Tudi pogled na cerkvico svetega Marka je bil lep. 

Pot nas je vodila tudi v Doslovče, v rojstno hišo pisatelja Frana Saleškega Finžgarja, kjer smo spoznali mnogo zanimivega o načinu življenja v nekdanjih časih: na primer kako so sami izdelovali platno iz lanu in kako so bili fantje in dekleta oblečeni v tistih časih. Še posebej zanimivo je bilo, da smo lahko slišali tudi posnetek pisatelja, ki pripoveduje o svojem očetu. Hiša  se precej razlikuje od Prešernove: veliko manjša je  in skromnejša … Spoznali smo, da je bilo življenje včasih v marsičem precej drugačno od našega.

Spremljalo nas je lepo vreme, bili smo dobre volje in z veliko novih spoznanj smo zaključili naš prvi letošnji kulturni dan.