Učenci od šestega do devetega razreda so v torek, 28. septembra, in v sredo, 29. septembra, na kulturnem dnevu spoznavali slovensko kulturno dediščino in ljudsko izročilo. Na petih različnih zanimivih delavnicah v izvedbi Akademske folklorne skupine Ozara Kranj spoznavali izročilo iz prve roke.


Na delavnici o oblačilni kulturi so folklorniki predstavili folklorne kostume treh tipov ljudske noše na območju Slovenije iz svoje bogate zbirke. Učenci so si ogledali raznolika pokrivala, obutev, ženska in moška oblačila kmečkega in meščanskega prebivalstva iz 19. stoletja.


Na godčevski delavnici so imeli priložnost spoznati prava ljudska godca samouka na klarinetu in harmoniki, prav tako pa so se seznanili z razvojem ljudskih glasbil in godčevstva na Slovenskem.


Ljudsko vokalno glasbo so spoznali na delavnici ljudskega petja, kjer so se tudi naučili eno pesem in spoznali vpliv ljudske glasbe na ustvarjanje sodobnih glasbenikov različnih žanrov.


Najbolj fizično dejavni so bili učenci na delavnici ljudskih plesov, kjer so se naučili štirih plesov v paru. Z nenavadnimi običaji in verovanji naših prednikov so se učenci spoznali na delavnicah o šegah in navadah, kjer so prisluhnili pripovedi o šegah in navadah letnega in življenjskega cikla ter šegah in navadah ob delu, nekatere od njih so si ogledali tudi na posnetkih.