V sredo, 22. 11. 2023 je v Ljubljani potekal kulturni dan za učence 6. a in 6. b razreda, pridružile pa so se jim tudi učenke literarnega kluba s svojo mentorico.

Najprej so učenci obiskali knjižni sejem, na katerem so imeli voden ogled po razstavnem prostoru. Poudarek tokratnega ogleda je bil na razvijanju bralne kulture in pomenu branja knjig za bogatitev jezika in tudi duha. 

Učenci so skupaj z vodičem obiskali razstavni prostor kjer so spoznali zakaj je Ljubljana postala Unescovo mesto literature in razstavni prostor Založba se predstavi.

Vodič je popeljal učence tudi do razstavnega prostora posebne literarne oblike, imenovane strip, ki besedilo popestri s sliko in obratno.

Ogledali so si tudi razstavni prostor pomembnih slovenskih ilustratorjev, ki ne ilustrirajo knjig samo za najmlajše, ampak tudi za starejše in celo odrasle.

Drugi del kulturnega dogodka je bil namenjen obisku Narodne galerije, kjer ji je kustosinja popeljala po razstavnem prostoru stalne zbirke in jim na zanimiv način, tudi z zanimivimi zgodbami razložila značilnosti umetniškega ustvarjanja – slikanja in kiparstva od srednjega veka – romanike, do impresionizma. Učenci so spoznali najvidnejše predstavnike in njihova dela posameznih obdobij, kakor tudi njihov način dela.

V prostem času pa so učenci imeli še kratek ogled mesta, predvsem je bil poudarek na pomembnih stavbah na Trgu republike in Kongresnem trgu do tromostovja.

Vsekakor je bil tokratni KD za učence 6. razredov vsebinsko zelo pester in zanimiv, predvsem pa so se naučili veliko novega.

Zapis sta pripravili Sabina Kolman in Anja Skubic

KNJIŽNI SEJEM IN NARODNA GALERIJA 6. RAZREDI