Obisk skupine Ozara

 

V četrtek, 21. 11. 2019, in v petek, 22. 11. 2019, smo imeli učenci razredne stopnje kulturni dan. Zjutraj smo prišli v šolo brez torbe. S sabo smo prinesli le družabne igre, copate ter peresnico. Pri prvi uri smo se igrali igre, ki smo jih prinesli s seboj. Bilo je zabavno, ker sva s prijateljico začeli igrati ‘osla’, a žal nisva končali, saj smo morali zamenjati učilnico.

»Zdaj se bo začelo,« sem pomislila, ko smo čakali pred vrati učilnice, kjer so imeli predstavitev oblačil iz preteklosti. Prej še nisem vedela, da več kot je imela srajca gumbov, bolj je bil njen lastnik bogat. To je držalo le včasih, saj če bi veljalo še danes, bi bile srajce nekaterih čisto polne gumbov. Predstavili so nam tudi značilnosti oblek posameznih krajev Slovenije.

Po malici smo se napotili proti pevski delavnici. Učiteljica Anja je zapela nekaj ljudskih pesmi. Naučili smo se pesem Tam dol na ravnem polju, ki zveni povsem drugače kot popularna sodobna glasba. Danes deklet običajno ne prebudijo trije petelini, ampak najpogosteje mobilni telefon.

Tretja delavnica je bila malce bolj poučna. Pogovarjali smo se o glasbilih, na katere so igrali včasih ter jim tudi prisluhnili. V glasbo smo se zelo vživeli in ji dodali ritem s topotanjem rok po mizah.

V mali telovadnici smo se naplesali. Oblikovanje kroga nam je vzelo kar nekaj časa. Ko nam je to uspelo, smo se ogreli s tekom v obliki kače. Vsak je poiskal par, s katerim je odplesal dva plesa z nekaj ponovitvami.

Čakala nas je še zadnja delavnica z imenom Šege in navade. Ta predstavitev mi je bila še posebej všeč, saj sem izvedela veliko novega o navadah nekoč. Pustovanje v preteklosti se je zelo razlikovalo od današnjega, saj se je bilo dovoljeno v kostume našemiti le starejšim fantom, dekleta in otroci pa so morali ostati doma. Hm, ne vem, kaj bi rekli otroci, če bi letošnji pust praznovali po starem običaju!

V šolo sem prišla le s peresnico, copati in družabno igro, odšla pa z veliko novega znanja in dogodivščin. Mnogo navad bom tudi s prihajajočimi prazniki lahko primerjala. Morda pa nam lahko katera izmed njih polepša tudi letošnje praznike.

 

Lucija Omers, 5. b