Kulturni dan na Dolenjskem
V četrtek, 17. 10. 2019, smo imeli učenci devetih razredov kulturni dan, ki smo ga preživeli na Dolenjskem.

Spoznavali smo slovenske ustvarjalce, ki so pomembno prispevali k začetkom in mejnikom slovenske književnosti.
Po približno uri vožnje je bil naš prvi postanek v naselju Turjak, kjer stoji tudi istoimenski grad. Spoznali smo njegovo mogočnost, poimenovanje in kar nekaj zanimivosti iz njegove preteklosti. Pred gradom stoji zelo stara lipa, ki smo jo kot mogočen hrast spoznali v Prešernovi romanci Turjaška Rozamunda.
Nekaj minut vožnje stran stoji vas Rašica, Trubarjev rojstni kraj, in njegova urejena domačija. Po malici, ki jo vedno težko čakamo, smo poslušali zanimivo predavanje o njegovem življenju in času v spominski sobi, si ogledali njegova dela, ki seveda niso originalna, ter mlin in žago.
Tretja postaja je bil rojstni kraj Frana Levstika, Dolnje Retje. Pričakala nas je vaška lipa – Močilarjeva lipa, v bližini pa spominska plošča in doprsni kip v vasi kažeta na to, kje je nekdaj stala njegova rojstna hiša. Postali smo pred znamenitim Ilijevim kozolcem, kjer je nastala pripovedka Martin Krpan.
Na poti do Muljave, rojstne vasi Josipa Jurčiča, je na avtobusu sošolec Armen prebral odlomek iz Jurčičeve zgodovinske povesti Jurij Kozjak, slovenski janičar. Slišali smo, kako je Jurčič opisal bližnjo jamo Krka, ki je domačinom služila kot zavetje pred Turki, danes pa je precej drugačna. Že na poti smo spoznali tudi lik
vaškega posebneža iz prvega slovenskega romana Deseti Brat, Krjavlja, ki ga je po opisu Jurčiča predstavila Pija.
Na Muljavi smo si ogledali skansen, muzej na prostem, ki prikazuje marsikaj zanimivega iz življenja v nekdanjih časih in Jurčičevega življenja. Po ogledu filma smo vstopili v Krjavljevo kočo, Jurčičevo rojstno hišo, si ogledali etnografsko zbirko in zbirko njegove literarne zapuščine. Spoznali smo veliko o tem, kako so včasih živeli,
kaj so počeli.
Po poučnem in tudi zanimivem ogledu smo se spet odpeljali proti Gorenjski.

 

Ema Wagger, 9. a

Fotografije: Luka Ševo, 9. a