Na dan proslave ob obeležitvi pomembnega slovenskega praznika, dneva samostojnosti in enotnosti, smo si učenci Osnovne šole Staneta Žagarja ogledali zanimivo kulturno prireditev, na kateri je nastopila tudi akademska folklorna skupina, da bi nam predstavili del slovenske kulturne dediščine ter v svoje vrste privabili nove plesalce.

 

Kranjski Furmani so skupina z dolgoletno tradicijo, ki se je začela že zelo dolgo nazaj s tako imenovanim »ofiranjem«. Trenutno jo sestavlja 90 aktivnih članov, razdeljenih na različne sekcije: mladinska plesna skupina, vodilna plesna skupina, šolska  ter predšolska plesna skupina. Imajo pa tudi žensko plesno skupino po imenu Bodeče neže, ki jo sestavlja 23 parov.

V skupini se je zamenjalo že mnogo članov. Več kot vrtoglavih 1000, kar je nekaj manj, kot jih je živelo v Hrastju po podatkih iz leta 2002. Veliko jih je na žalost  zapustilo skupino iz službenih ali ljubezenskih razlogov. Na drugi strani pa se skupina lahko pohvali, da se je na skupno življenjsko pot v njihovi skupini podalo že več kot 10 parov. Združila jih je ljubezen do plesa. V skupini s tako dolgoletno tradicijo pa poskušajo ohranjati čim več že pozabljenih inštrumentov. Eden izmed njih je tudi oprekelj ter mnogi drugi. Radi se udeležujejo mnogih tekmovanj ali kakor jih sami radi imenujejo »srečanj«. Njihova največja nagrada je svetovna turneja. S skupino so obiskali že mnogo držav kot so: Mehika, Brazilija, Rusija Latvija, Litva, Ukrajina,  Filipini … Udeležbo na svetovni turneji jim prinese odlična uvrstitev na tekmovanjih na ravni države. Njihovo najboljše leto je bilo 2016, ko so vse sekcije dosegle najvišjo stopničko. K plesu in druženju vabijo vse generacije. Ogledate si jih lahko v petek, 8. februarja, ko se bodo sprehajali v plesnih korakih po starem mestnem jedru Kranja.

Več o njih si lahko preberete na njihovi spletni strani  www.drustvo-ozara.si.

 

Bor Jenko, 9. b