Igre naših dedkov in babic

Učenci četrtih sodelujemo v različnih projektih. En izmed njih je tudi Naša kulturna dediščina. Odločili smo se, da raziščemo, kako so prosti čas preživljali  naši dedki in babice. Izvedli smo anketo in ugotovili, da so prostega časa imeli precej manj kot mi. Najpogosteje pa so se igrali naslednje igre: a je kaj trden most, koza klamf, pikado, zemljo krast, gnilo jajce, ristanc, lovljenje, miška, kaj rada ješ, pismo, slepe miši …

Večino njihovih iger nismo poznali. Zato smo se jih morali najprej naučiti. Nekaj pravil so nam povedali dedki in babice, ostala pa smo izvedli pri urah športa in razrednih urah.

Danes, 25. 10. 2018 smo se z dedki in babicami igrali stare igre: ali je kaj trden most, koza klamf, pikado, ristanc, zemljo krast. Babice in dedki so se zelo zabavali. Skakali so, tekli, metali, ciljali …

Na začetku smo jim malo zapeli in napovedali, kaj bomo počeli ta dan. Potem smo se razvrstili po skupinah. Stari starši so se nam pridružili. Igrali smo se in na vsaki postaji smo bili 5 minut. Naši skupini se je pridružila moja babi.

Ko smo bili že po vseh postajah, so se stari starši usedli na klopi. Popili so kozarec vode in navdušeni odšli.

Upam, da bomo tako druženje še kdaj ponovili.

Brina Šubic, 4. a

 

Fotogalerija 4. a

 

Igranje starih iger z dedki in babicami so učenci 4. b razreda takole opisali:

 

V torek, 23.10.2018 smo imeli pri športni vzgoji poseben dan. Že nekaj tednov smo se pripravljali nanj in ga večina gotovo tudi nestrpno čakali.

Ko so stari starši prišli v telovadnico, je sošolka prebrala uvodno besedilo ( pozdrav), sošolec zaigral na kitaro dve pesmi, ostali pa smo zapeli pesem Rasla je jelka. Ko smo bili vsi razporejeni po skupinah, smo se začeli igrati. Takrat smo v naši skupini ugotovili, da ni nobenega starega starša. Učiteljica športa je to ugotovila in k nam povabila nekega dedka. Nismo izvedeli, čigav dedek je to. Nismo imeli časa, da bi razmišljali, saj smo začeli s prvo igro KOZA  KLAMF. Nato smo nadaljevali z igro RISTANC, TRDEN MOST, PIKADO in ZEMLJO KRAST. Pri zadnji igri se nam je zataknilo, saj nobeden od nas ni znal dobro pravil. Še dedek ne, čeprav so bile te igre in časa njegovega otroštva. Na srečo je takrat zvonilo in prenehali smo se igrati.

S tem se je ta čudovita ura športa na žalost končala. Zanimivo bi bilo, če bi imeli še kakšno podobno športno srečanje s starimi starši. Morda bo tudi učiteljica Darja za to.

Lucija Omers

 

23.10.2018 so 3. šolsko uro v veliko telovadnico prišli dedki in babice, da smo se skupaj igrali stare igre: KOZA KLAMF, RISTANC, ZEMLJO KRAST, TRDEN MOST in PIKADO. Najbolj mi je bila všeč igra Koza klamf, kjer sem bil pastir in sem varoval kozo, da jo niso zadeli. Žogice so kar letele vame, mimo mene in seveda tudi v kozo. Kozo so kar nekajkrat zadeli, mene pa tudi. Pri Ristancu sem se tudi zelo zabaval. Pri vseh igrah mi je bilo všeč. Upam, da bo še kdaj tako srečanje s starejšimi. Res je bilo lepo.

Rok Bajželj

 

V 4. b smo se s starimi starši igrali ljudske igre. To so bile Pikado, Zemljo krast, Trden most, Ristanc in Koza klamf.

Z učiteljico smo prišli v telovadnico. Tam smo pričakali dedke in babice. Usedli so se na klopce, mi pa smo jim zapeli pesem Rasla je jelka. Miha je zaigral Kekčevo pesem in Sreča na vrvici. Nato smo se odpravili k dedkom in babicam in se razporedili k igram. Naša skupina se je najprej igrala igro Koza klamf, nato Ristanc, Trden most, Pikado in nazadnje še Zemljo krast.

Na koncu smo bili vsi veseli za ta dogodek. Učenci smo se odpravili v razred, stari starši pa domov.

Urban Kadivec

Fotogalerija 4. b